Gecen gun ogrendigim bir bilgiyi sizle de paylasmak istedim. Ne kadar onemli bir konuyu atliyormusum megerse. Plastiklerin altinda hangi malzemeden yapildigini belirten bir numara yaziyormus. Coktandir plastik kullanimini zaten minimuma indirmistim ama dayanamayip kapakli saklama aldim. Bunu gorunce arkadasim bu konudan bahsetti. Sizler icin de asagida paylasiyorum anlamlarini;
Plastikte sağlık için en önemli tehlike Bisphenol A (diğer adıyla BPA) denen madde. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılıyor. Bu maddenin kanser riskini arttırdığı belirtilmiş. Eğer plastiğin üzerinde 7 işareti varsa ve hem sert hem de parlaksa, büyük ihtimalle BPA içeren bir polikarbonattır. Bu tür plastikleri mutfağınızdan uzak tutmanızı öneririm.
Şimdi, bu işaretlerin her birinin ne anlama geldiğine ve güvenli olup olmadıklarına bakalım.
1. PETE veya PET
PETE veya PET Polyethylene Terephthalate'in kısaltmasıdır. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda TEK KULLANIM İÇİN güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. Bu yüzden PET şişeleri tekrar tekrar kullanma alışkanlığını bırakmamız yararımıza olur.
2. HDPE
HDPE High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)'in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
3. V veya PVC
PVC Polyvinyl Chloride'in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.
4. LDPE
LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen)'in kısaltmasıdır. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
5. PP veya PE
PE Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düğük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
6. PS
PS Polystyrene'in kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakları (karton bardaklardan bahsetmiyorum) bilirsiniz. Ya da hazır satılan tavuklarda, tavuğun altındaki köpük tabağı bilirsiniz. Ya da kolilerin içindeki elektronik cihazları darbeden korumak için kenarlara koyulan birbirine yapışık o küçük yuvarlak köpükleri. Çoğumuz o köpüğün bir tür plastik olduğunu bile bilmeyiz. Bu malzeme, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir madde olarak bilinir. Bu maddeyi mutfağınızdan kesinlikle uzak tutmanızı öneririm.
7. DİĞER
7 numara belirli bir plastik türüne ait değildir. İlk 6 tür haricindeki tüm plastiklere 7 numara verilir. Genellikle BPA denen zararlı maddeyi içerirler. Ancak içermiyor da olabilir. Bu yüzden, yukarıda da söylediğim gibi, eğer bir malzemenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir.
sahane bir yazı tam da aradığım
YanıtlaSilbir de cilt bakım urunlerınde tüp olanlarda ozellıkler ust kısmında renk olur ve ustunde numara yazar hatta cogunlukla da okunmaz
onunla ılgılı yazı arıyorum ben de
içeriği temız olsa bıle ürünün o ambalajları her zaman sağlıklı olmuyor bir de böyle celıskılı durumlar söz konusunu
Ne kadar önemli bir konuyu ele almış ve ne iyi etmişsin sevgili Fulya'cığım çok çok önemli..! Çok teşekkürler bu güzel yayın için. Harikasın.
YanıtlaSilÖnceki yayınım ulaştı mı bilmiyorum ama bu arada öğlen eve gidip geldim hemen elime geçen plastiklerin altına ve etrafına bu işaretlerden hangisi var diye baktım. Bu bilgiler gerçekten çok iyi oldu mesela HDPE'nin mikro dalgaya da girdiğini öğrenmiş oldum:).
YanıtlaSilÇok sevindim arkadaşlar işinize yaramasına, böyle şeyleri paylaşmamız lazım ne yazık ki o kadar çok sağlığa zararlı şey var ki aslında bilmeden aldığımız. Mesela kozmetik ürünlerimizi seyahate giderken böldüğümüz seyahat boyu kaplar da 1 numaralıymış. Ben tekrar tekrar kullanıyordum halbuki onları :((
YanıtlaSil